miercuri, 10 aprilie 2013

Segmentul de Nișă


Modelul de Afacere al Unui Site de Nisa


Sunt convins ca pe la tot pasul ai auzit de aceste termen: nisa. Marele termen pe care toti il invoca dar prea putin stiu despre ce este vorba. 
Nisa este o afacere specializata. Este o bucata din marea felie de pizza. Sa spunem ca avem piata automobile. Care se poate imparti in trei mari nise: automobile personale, automobile transport marfa si automobile transport comun. Care la randul lor au propriile felii. Este doar un exemplu pentru ca piata poate fi impartita in foarte multe segmente.
Aceasta este o nisa: un segment.

Si piata de automobile este o nisa la randul ei din piata vehiculelor si asa mai departe.

Vezi și 

  1. Schema de tratament pentru Covid-19

  2. În medie, perioade necesară

  3. dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani ?

  4. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor

  5. Scara de valori a societății romanești 

  6. Europa privită din viitor

  7. Hrana vie

  8. Planurile in derulare sunt o munca in progres 

  9. Destinatii uimitoare pe glob

  10. Miracolul japonez- Drum

  11. reconstruit în patru zile

  12. Primarul care nu frură

  13. Duda a pus mâna pe Casa

  14. Regală

  15. Nu poti multiplica bogatia

  16. divizand-o !  

  17. Evolutia Laptop - Cântărea

  18. 5,44 kg

  19. O Nouă Republică

  20. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  21. În vremea monarhiei, Țaranii romani reprezentau 90% 

  22. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  23. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  24. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  25. Fii propriul tău nutriționist

  26. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  27. Slăbești daca esti motivat

  28. Serbet de ciocolata

  29. Set medical Covid necesar acasă

  30. Medicament retras - folosit în diabet

  31. Brexit-ul - Spaima Europei

  32. Virusul Misterios

  33. Inamicul numărul unu al

  34. acumulatorilor 

  35. Sistemele solare - apă caldă

  36. Economisirea energiei electrice

  37.  Hoțul de cărți

  38. Aparitia starii de insolventa

  39. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  40. Microbii din organismul uman

  41. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.   

  42. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  43. Masca ce omoară virusul    

  44.  O veste de Covid  

  45. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  46. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea 

 




Proprietatile Nisei

Nisa cu cat este mai adanca cu atata este mai redusa ca numar de potentiali clienti. De aceea trebuie sa fii foarte atent cand iti alegi o nisa. O felie prea mica poate sa insemne zero vanzari o felie prea mare poate sa insemne diluare si lupta cu o multime de competitori.
Nisa este concentrata pe un mesaj. De exemplu: masini de lux pentru seniori, masini de lux pentru juniori, masini pentru familie mare, masini pentru familie mica.
Nisa pe care o alegi o poti reduce la o alta nisa (masini de lux in masini de lux pentru juniori sau seniori) sau o poti largi: masini de lux pentru toti. Decizia trebuie luata in concordanta cu brandul, profitabilitatea si strategia de viitor.Recomandarea generala este sa ai un brand pentru fiecare nisa, extensia omorand brandul. Bineinteles depinde de la caz la caz este punctul meu de vedere.

Un Site de Nisa

Un site de nisa precum ai ghicit ataca un segment de piata satisfacand nevoi. Majoritatea site-urilor de nisa satisfac nevoia informarii. Vrei sa mergi intr-un club? Intra pe site-ul y. Vrei o masina decapotabila rosie cu doua usi intra pe site-ul x si asa mai departe.

Plan Pentru Realizarea Unui Site de Nisa

  1. Alegeti nisa
  2. Stabileste daca este profitabila
    • are competitori? daca da de obicei inseamna ca sunt bani
    • este goala? de ce? este o idee noua sau nu este profitabila?
  3. Alegeti un nume de domeniu/brand
  4. Stabileste ce avantaj competitiv vei avea: design, trafic, pret, functionalitati, informatii, ce oferi? <– tipul site-ului de nisa (alta discutie lunga care va urma).
  5. Construieste-l
  6. Testeaza-l
  7. Lansaeaza-l
  8. Marketeaza-l
  9. Scoate profit

Modele de Afaceri in Aceasta Era Pentru un Site de Nisa

Exista doua tipuri de modele care depind de bani. Sa zicem ca ai tot planul si vrei sa-i dai drumul. Ce faci? Ai bani sau nu ai ?

Modelul 1: “rapid si banos”

Ai bani si totul merge frumos. Ai profesionisti care lucreaza la design, la marketing, la web developemnt, ai echipa de vanzari. Site-ul creste rapid si se scot bani rapid (poate nu se acopera investitia initiala) dar se scot mult mai multi bani decat ar scoate cineva care incepe de la zero. 
Sa luam un exemplu concret: imopedia.ro.
Site-ul este lansat in 2008 (daca are 1 an este bine) si cam in doua luni era pe prima pagina in Google.ro pentru imobiliare. In principal se mentine acolo. Cum? Pai au avut bani sa cumpere link-uri autoritare, au avut la dispozitie retea proprie, capital, relatii si echipa de profesionisti. 
Nu stiu cat a investit imopedia.ro dar din punctul meu de vedere lansarea in forta a unu site de nisa necesita un capital de 20.000 – 50.000 euro si ma refer aici in Romania.  Se spune ca pentru SEO trebuie sa ai rabdare. Adevarul este ca daca ai banii, reteaua, capitalul rabdarea nu mai conteaza. 

Modelul 2: “batraneste si poate banos”

Magazinuldecase.ro din cate stiu a prins avant doar dupa vreo 2 ani. Lansat in 2006. Acum a ajuns cunoscut si a venit criza. Ironic nu?
Bookblog.ro la fel lansat in 2006. Tot doi ani sa creasca. 
Gandeste-te ca aceastea sunt site-uri lansate intr-o perioada in care conceptul acesta inflorea, in care Internautul s-a mai desteptat. Ce sa mai zic de site-uri care au asteptat 4-5 ani?
Modelul 2 poate evolua spre modelul 1 cand se ating resursele necesare.

Modelul 3: “rapid si defectuos”

In modelul acesta cad foarte multi printre care am cazut si eu. Dezvolta ceva ultranisat, iti atingi nisa dar castigi prea putin. Mai dezvolta ceva ultranisat si tot asa. Ideea este ca se maresc numerele de nise si nu mai faci fata si intre timp se dilueaza, dispar sau devin mai grele.
Modelul 3 poate evolua spre modelul 2 sau unu cand se ating resursele necesare.

Diferente Dintre Cele Trei Modele

Diferenta dintre cele trei modele este clara: unul abunda de resurse si obtine rezultate rapide, unul abunda de rabdare si ofera rezultate pe termen lung iar celalat este rapid dar nesigur.
Ideea este ca se poate si rapid si bine. Primul model se incadreaza in scenariul A(timp alocat mic/castig mare) iar al doilea model in cel mai bun caz se incadreaza in scenariul E(timp alocat mare/castig mare). De ce cel mai bun caz? In primul rand trebuie sa dai dovada de perseverenta in modelul doi iar daca nu ai cunostiintele necesare poti esua.
Modelul trei iti poate dezvolta cunostiintele astfel incat sa treci la modelul doi sau unu si se poate incadra in scenariul B (timp alocat mare/castig mic).

Concluzie

Planul pentru realizarea unui site de nisa este alta discutie care se poate transforma chiar intr-o carte. Ceea ce este important in acest articol este abastractizarea modelului. Este bine sa stii ce alegi pentru a-ti da seama ce rezultate poti sa obtii ca timp si bani.  
Multi care se afla in modelul doi au spus ca au inceput site-ul din pasiune si nu au tintit sa castige bani. Pasiunea este cea care le-a alimentat perseverenta. De aveea cand alegi o nisa si stii ca esti in modelul 2 – “batraneste si poate banos” consulta-ti pasiunile – este crucial. Bineinteles exista mix-uri in aceste modele, nu este totul alb si negru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu